/ http://e-ecodb.bas.bg
Проф. Милен Балтов: Причините за нарастването са икономически, тенденцията е да заемат все повече площи
Ръст на горските масиви в цяла Европа
95882
Ръст на горските масиви в цяла Европа
  • Ръст на горските масиви в цяла Европа
Ако до скоро темата в Европа беше обезлесяването, то днес тя увеличаване на горските площи в Западна Европа. В тази тенденция влиза и България, която изпреварва Ирландия по бърз темп в растежа на горите. Увеличението у нас на горските си масиви с 12 на сто за последните 25 години.

И днес горите заемат у нас 4 180 000 дка. За Европа средния ръст е около 7% за същия времеви период. Тази тема представи в рубриката "Икономистът говори" по Дарик Югоизток, проф. д-р Милен Балтов.

Милен Балтов в предаването Икономистът говори
Дарик радио, Бургас


За разлика от България, където традиционно се протестира "за повече природа", оказва се, че в ЕС увеличаването на актуалното зелено пространство си има доста противници, сред които еколози и орнитолози. 

Протест: Банско е новият Слънчев бряг


Процесът по увеличаване на горите е естествен, а причините са икономически. Преди се е налагало да се изсичат гори за строителство и за селското стопанство. В наши дни обаче производството е далеч по-ефективно. В земеделието има по-висока производителност и за нея се използват интензивно само подходящите площи.

По думите на водещия икономист, става дума за рекорди. В тях отново влиза и България, която през последните две години е отчела рекорден зърнодобив

Ефективните площи за земеделие, компенсират необходимостта от изсичане на гори за целта. Друга причина е големия внос и износ на продукция. Тенденцията към увеличаване на горите няма скоро да спре, даже напротив.

Има вероятност да се засели ипредвид, че след 2020 година субсидиите за земеделие да спаднат. Така ще бъде освободена още една част от неефективните земеделски земи, които ще отстъпят място на горите. 

За зелените държави, за ползите и недоволството от тези данни, чуйте повече в звуковия файл от проф. д-р Милен Балтов: