Ето как ще използваме електронните карти догодина
Ето как ще използваме електронните карти догодина / netinfo

При поредното обществено обсъждане на новата транспортна схема бяха обсъдени промените по проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас". Участие в дискусията взеха зам.-кметовете Красимир Стойчев и Руска Бояджиева, експерти от Общината и ръководството на "Бургасбус".
Те разясниха, че всички граждани, пътуващи с абонаментна карта, пенсионерите и учениците ще получават новите електронни карти за автобуса както досега, в Транспортната къща на ул. "Александровска", до Стоматологията. Възрастните хора изглеждат най-притеснени от промените, свързани с новата схема за движение по пътищата, но реално те няма да бъдат затруднени.
От април догодина бургаският пенсионер, ползващ карта с намаление за градския транспорт, ще трябва задължително да отиде до Транспортната къща, където ще получи новата пластика, подобна на дебитната карта. Тя ще бъде постоянна. Боравенето с нея е лесно - картата се прекара с едно движение през електронно устройство на борда на автобуса, за да се таксува пътуването. През цялата 2016 година помощ при извършването на тази операция ще оказват сегашните кондукторки, които остават на работните си места като "стюардеси". Целта е бургазлии постепенно и без излишни притеснения да свикнат с промените.
Дебитът на картата трябва да се подновява периодично. За тази цел не е нужно да се ходи само в Транспортната къща. Освен там, това ще става и на Автогара Юг, Автогара Запад, Терминал "Меден рудник", както и чрез още 7 вендинг машини - билетомати, разположени на различни места в града. Вече се знае, че такива ще има на двете спирки при подлез МБАЛ, например. За целта ще пъхнете през един процеп монети или банкноти, през друг електронната карта, и ще валидирате - това важи за билетоматите. Ако презареждате на автогарите или в Транспортна къща, ще ви помага съответният служител на гише.
Изброените стъпки важат не само за пенсионери, но и за учениците, както и за всеки, който пътува с електронна карта. Кешово таксуване ще се извършва при шофьорите в автобусите, но то е по-неудобно и се предполага, че ще се ползва предимно от гости на града.
Много от предложенията на гражданите се взимат под внимание и концепцията се променя в движение така, че да е най-удобна за бургазлии. Новата транспортна схема ще стане факт едва след съгласуване с Пътна полиция и одобрение на местния парламент. Тя ще заработи най-рано през април догодина.