Лютви Мехмедалиев
Лютви Мехмедалиев / skat.bg
Държавата прибира част от парите и имотите на айтоския лихвар Лютви Мехмедалиев с прякор Кютука. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество спечели делото за конфискуване на собственост за близо 860 000 лева.

Процедурата срещу него е по реда на отмененият Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност и стартира след влязла в сила присъда за лихварство.

Със съдебното решение от 53-годишния Мехмедалиев, съпругата му и двете им деца се отнемат огромен брой недвижими имоти - кафе-сладкарница в Карнобат, магазини в Айтос и Бургас, сезонна постройка в Айтос и 20 имота в селища на територията на общините Айтос, Бургас, Карнобат и Руен – предимно земеделска земя.
 
На отнемане в полза на държавата подлежат три леки автомобила, както и суми от продажба на собственост и преминали по банкови сметки. Мехмедалиев беше осъден на пет години затвор през 2010 година.

Делото срещу смайващия му лихварски бизнес започна още през 2007 година. До произнасянето на апелативните магистрати изчезнаха петима свидетели, а двама починаха при неизяснени обстоятелства. Още тогава започнати с лихварския бизнес коментираха, че Кютука върти незаконен бизнес за милиони левове.

Длъжниците му, неспособни да покриват огромните лихви по заемите му, били принуждавани да прехвърлят движимо и недвижимо имущество.