„Черноморска-Бургас” вече работи
„Черноморска-Бургас” вече работи / Тина Ликоманова

Министър-председателят Бойко Борисов откри най-новата болница „Черноморска – Бургас”, в зона „А” на комплекс „Меден рудник”. Той, здравният министър Десислава Атанасова, кметът Димитър Николов и собственикът д-р Пенко Пенков прерязаха официално лентата на заведението.

„Този проект е финансиран с 15 милиона лева от Българската банка за международно развитие, която е 100% държавна и благодаря на докторите за това, че са решили да направят това здравно заведение”, коментира премиерът Борисов.

„Бургас е не само най-добрият град за живеене, но и най-инициативния град с най-инициативния кмет. Тук за пръв път в България и за пръв път в здравеопазването се случва подобно публично-частно партньорство – общината и частните инвеститори да направят най-добрата инвестиция, тази в здравето на хората”, каза здравният министър Десислава Атанасова.

Кметът Димитър Николов припомни, че точно преди година и десет месеца, когато започваше строителството, граждани на „Меден рудник” протестираха остро, легнали в кофите на багерите, заради внушение, че на мястото ще бъдат изградени жилищни кооперации.

Официални гости на откриването бяха и министърът на Регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, народни представители, общински съветници, кметове на черноморски общини и дипломати.

МБАЛ „Черноморска – Бургас е изградена с публично-частно партньорство между община Бургас и МБАЛ „Д-р Пенкови” ООД. Заведението се простира на площ близо 15 декара и разполага с  многопрофилна болница и медицински център - две сгради с топла връзка между тях.

Това е първото лечебно заведение в страната, обезпечено изцяло с лъчисто отопление.