фестивал
фестивал / netinfo
Рекорден брой филми на български автори ще бъдат представени на 15-тото издание на София филм фест на брега 2017, организаторите. Най-значимото събитие от културния календар на Бургас тази пролет започва на 16 март и ще продължи до 24-ти март.
Тази година фестивалът залага на българското. Осем общо двадесет ленти, са дело на наши творци. Бургас ще посрещне и световната премиера на филма "Врагове" на Светльо Овчаров, съобщи Стефан Китанов- Кита, който представи афиша за тазгодишното издание.
Сред останалите BG ленти са "Асансьор за пациенти" на Аглика Трифонова, "Безбог" на Ралица Петрова, "И после светлина" на Константин Божанов, "Христо"- пълнометражен дебют на  Григор Лефтеров и Тодор Мацанов,и др.
Зрителите могат да гледат още и филми, спечелили най-важните призове от водещи кинофестивали в света. Сред заглавията са "Аз, Даниел Блейк", "Най-щастливият ден в живота на Оли Маки" и "Рай" на Андрей Кончаловски.
Изкушение за киноманите са италианският "Лудетини" на Паоло Вирдзи, "Франц" на френския майстор Франсоа Озон, както и най-новият филм на Аки Каурисмаки "Другата страна на надеждата". 
В киноафиша е включена и мащабната копродукция между Белгия, Холандия и България "Белгийският крал", част от която е снимана в Бургаско.
Прожекциите ще са в общинско кино “АБ” в сградата на ДТ “Адриана Будевска”.
Освен 20 пълнометражни филма в програмата са включени и 12 късометражни от конкурсната програма на Jameson.
Жури с председател проф. Георги Дюлгеров ще изберат най-добрия филм сред късометражните.
Публика и жури ще избират коя пълнометражна лента да получи статуетката "Сребриста чайка”. 
 
А черешката на тортата ще бъде отличеният с Оскар за най-добър филм "Лунна светлина”.