Бургаският омбудсман: Институциите са длъжници на жертвите на„жилищната мафия”
Бургаският омбудсман: Институциите са длъжници на жертвите на„жилищната мафия” / netinfo

Институциите, които са призвани да защитавата правата на гражаданите не са достатъчно активни срещу явлението” жилищна мафия”в Бургас . Това заяви днес обществения посредник Таня Атанасов по време на отчета за работата си през последните два месеца.

Той припомни класическата схемата на измама при която с фалшиво пълномощно заверено от нотариус, непознати лица извършват продажба на апартаменти на нищо неподозиращи граждани. Бургас отдавна има проблеми в това направление и констатацията е , че полиция, следствие, прокуратурата и съда в недостатъчна спепен вояват срещу „жилищната мафия”-смята омбудсманът.   От всичките 111 жалби в приемната, най много  са на граждани потърсили защита на имотните си права.

Конфликтите между собственици на земеделски земи и арендатори са другата група проблеми за чието разрешение гражданите се обръщат към обществения посредник. Поведението на арентатора в много случаи е арогантно спрямо собственика на земя, като се разчита на недостатъчната компетентност на обикновения българин, които живее на село и слабо познава законите и правата си , каза още Таню Атанасов.

Бургазлии все по–често се оплакват от шума на самолетите пред лятото. Най-потърпевши са жителите на комплексите „Изгрев”, „Славейков”, „Лазур” и „Зорница”. В редица европейски градове нощното прелитане на самолети над градовете е забранено. Необходимо е да се изгради система за контрол на шумовото замърсяване от концесионера на летищетото и гражданите трябва да бъдат информирани за регултатите от този контрол. Трябва да се монтират на публични места видеоекрани за да се вижда степента на шумово замърсяване, настоява още общественият посредник