/ Снимка: Дарик - Бургас
Община Бургас да даде отчет колко точно е струвало изграждането на новия спортен комплекс „Парк Арена”. За това настоя депутатът от БСП Николай Тишев. Припомняме, че съоръженито беше открито през май, тази година. „Уникален, уникален...Колко да е уникален този закрит басейн?“, запита се Николай Тишев на среща с журналисти. И акцентира върху възлов момент първоначално обявената цената на проекта  от 16 600 000 лева беше завишена с още милион и половина.
 
Допълнителните средства, по думите на Тишев, са използвани за металните конструкции на вътрешния басейн. Законът давал възможност при извънредни ситуации, стойността на проекта да бъде вдигната с до 15 процента, но в случая, милион и половина са вложени не в целия спортен комплекс, а само и единствено в конструцията на басейна, който е оценен на 5 милиона лева, каза от своя страна Христо Панайотов от БСП.

И в прав тест заяви: Логиката за уникалност на съоръжението издиша. Простата сметка показва, че от близо 5 млн. лв., тези милион и половина увеличение правят 30 процента. Не искам да давам оценка на архитекта и конструктура, но а ми се вижда много. Това сериозно ни привлече вниманието.

Тишев бе по-илюстративен в изказа си:  Нас не ни интересува кой е архитектът или проектантът, но той не е предвидил 30 процента от разходите. Все едно той да проектира един стол с три крака. Или закрит басейн, на който една четвърт е открита. Няма такова проектиране. Милион и половина ние ги плащаме, това са допълнителни разходи, този басейн е с наши пари, дори не е еврофинансиране. Най-елементарното е да си поискаш парите от съответния архитект.”.

 От БСП поставиха на дневен ред и друг въпрос: Къде са заложените в проекта трибуни за спортното игрище?

„Трибуни в момента няма. А за тях са платени 708 000 лв. без ДДС. Вместо това, на тяхно място са направени два допълнителни паркинга. Ние ги измерихме – 2 000 кв. м са общо. 35-40 лв. е квадрантия метър за асфалтиране, 50 лв. да ги сложим с бордюри.

Това са 120 000 лв., дори да надуем цената. Отделно има една допълнителна детска площадка-една пързалка, няколко люлки, още едини съоръжения едни въжета, които, ок красиви са, хубави са, но да струват, да струват,  колко да струват- 20 000 - 50 000. 200 000 лв. трудно да ги докараме. Т.е. замяната на трибуни за 708 хиляди без ДДС е направена за нещо, което струва 200 хиляди лева“, подчерта Тишев.

Червените искат общината да публикува заменителните таблици и да внесе яснота за използването на средствата. „Всяка една промяна в договора по закон трябва да бъде публикавана. В случая това не е направено“, каза Тишев и настоя за прозрачност.