/ iStock/Getty Images
Безплатни прегледи на детския слух предлага Клиниката по уши, нос и гърло в УМБАЛ-Бургас.

Скринингът ще се осъществява от специалистите на клиниката с предварително записване. Предназначен е за деца до 18 години, като приоритет са по-малките - в градинска и предучилищна възраст.  Това съобщиха от пресцентъра на болницата. Съгласно действащото законодателство, слухов скрининг се препоръчва на всички новородени.

Целта е проблемите със слуха да бъдат установени още до тримесечна възраст, за да може до първата година на детето да се вземат мерки. В някои от болниците скринингът се случва още след раждането, но голяма част от децата остават недиагностицирани.

Минава много време, докато се констатират уврежданията на слуха, впоследствие те се отразяват на формирането на говора, на общуването, както и на живота на цялото семейство.

При ранна диагностика шансовете за справяне с проблема са по-добри. Според световната здравна статистика, 1 до 4 на всеки 1000 деца се ражда със слухово увреждане, посочиха от пресцентъра на болницата.

Всяка майка, която има притеснения за слуха на детето си, може да го запише за скрининг в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ Бургас на тел. 056/ 894-954. Родителите и сами могат да проверят дали бебето чува.

До тримесечна възраст децата трябва да реагират на силни шумове - например пляскане с ръце. Между 4 и 6-месечна възраст те вече обръщат главата си по посоката на звука, или изучават предмети, издаващи интересни звуци.

По-големите деца - над 10-месечна възраст, вече могат да посочат предмет или картинка, повтарят лесни звукови съчетания. Слухът на бебетата и малките деца може да бъде увреден най-често от усложнения, настъпили при раждането, преждевременно раждане и ниско тегло, травма на главата.

При по-големите деца причина за намален слух най-често са отитите - възпаленията на средното ухо и други инфекциозни заболявания. В по-голямата част от случаите проблемите са обратими, включително със съвременни технологии като слухово протезиране и кохлеарна имплантация, обясниха специалисти от болницата.

Припомняме, че в болницата кохлеарната имплантация се прилага рутинно от няколко години и се поема от Здравната каса.
Галя Тенева, БТА