ГКПП Малко Търново
ГКПП Малко Търново / Снимка: Архив
Срещу 30 лв. пуснали баща да изведе дете зад гърба на майката
Общо 8 000 лева гаранция – по 1000 лева за всеки един от осемте гранични полицаи от ГКПП Малко Търново, обвинени в корупция и участие в организирана престъпна група, наложи Специализираната прокуратура. Това съобщиха магистрати пред „Дарик“- Бургас.

По-рано вече съобщихме, че граничните полицаи бяха уличени в серия злоупотреби след едногодишна разработка на ДАНС и специализирания отдел „Вътрешна сигурност“. „Реализацията е осъществуна без излишен шум и без показна акция“, довериха осведомени.

Граничните полицаи  събирали дребни суми за рушвети – от по 20, 30,40 лева, приемали са и долари и евро. Притискали основно чужди граждани и срещу не големи суми са си затваряли очите за извършени от тях нарушения и контрабанда. Подкупите събирали в „обща каса“, чието съдържание след края на всяка смяна, разпределяли помежду си.

„Не става въпрос за тежка корупция, но пък има случай, при който срещу скромни 30 лева са допуснали баща да изведе през границата на страната дете, за което няма нотариално заверено пълномощно от майката. Това може да доведе до много сериозно престъпление“, коментираха магистрати.