2012 -  годината на археологическите чудеса в Бургаско
2012 - годината на археологическите чудеса в Бургаско / netinfo

Супер силна се оказа 2012 година по отношение на археологията в Бургаска област. Изумителни, нечувани, лековити и уникални находки отвориха път на региона ни към световните пазари.
В класацията като топ 5 влизат челно - мощите на Свети Николай Чудотворец, вампирът от Созопол и неговите роднини, сребърното съкровище открито до Синеморец, лековитият извор и част от крепостна стена край Сарафово, находките от Деултум.

Според проф. Божидар Димитров, който е категоричен, че не става дума за измама, с откритите светини Созопол става вторият Йерусалим.

След като учените се натъкнаха на мощите на Свети Иоан Предтеча, този сезон излязоха и мощи на Свети Николай Чедотворец. Те бяха открити в едноименния храм. Историята стана изключително интересна след като директорът на НИМ каза, че подобни мощи има само на две места в целия свят, едните унищожени.

Перла в историята беше разкрита и в „Деултум" край Дебелт. Историците се натъкнаха на семейно съкровище от 5 век. Монетите са открити от екипът на доц. Людмил Вагалински при разкопки на източната порта на ранновизантийския град. 200 запазени, бронзови пари са били в торба „органик", скрити, заради многобройните хунски атаки.

Античната зооморфна лампа - куче пък се оказа изумителна находка, която успя да учуди специалисти по антична керамика от университетите в Падуа, Мюнхен и Прованс.

Почти паралелно докторантите, извършващи разкопки край гробището в Синеморец, под ръководството на Даниела Агре се натъкнаха на друг уникален дар за историята -
сребърно съкровище от 200 монети, с висок номинал от 3 век преди Христа. Откритията са безценни не само заради стойността им, с която по това време е можело да бъде закупена армия и кораби, а защото те дават ценна информация за тогавашните владетели.

Лятна археологическа експедиция на Дебелт започна с пропаднал път, заради строеж на 7 юли. Ботоновоз разкри две римски гробници и изумителни накити.Екипът на заместник-директора на НИМ - доц. Иван Христов потопи археолозите още по-надълбоко в историята и водите на Черно море, изкарвайки на показ единствения подводен град край Черноморец при разкопките на нос Акин. 
И отново благодарение на морето и на голямата буря в началото на тази година Сарафово също извади перла от историята - раннохристиянска църква от преди 16 века и аязмо, откри екип от археолози начело с доц. д-р Людмил Вагалински от НИМ през месец май.
Официалният старт на летния сезон пък се оказа зловещ. Край манастира „Свети Николай Чудотворец" до крепостната стена в Созопол съживиха вампир с кол в гърдите, а по-късно и жена му. Тази находка изпрати Созопол във всички световни медии и застана на челно място в класацията на National Geographic.