Зимата идва, мраз и сняг през декември
Зимата идва, мраз и сняг през декември / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Студен и снежен се очаква да бъде последният месец на годината. Зимата ще дойде много преди астрономическото настъпване на 22 декември, съобщиха от НИМХ.

Застудяването ще нахлуе с вятър от северозапад. Днес облачността временно ще намалее. Около обяд от запад отново ще се заоблачава, след обяд ще започнат слаби превалявания. Минималните температури ще са между 3° и 8°, по Черноморието - до 10-12°, в София - около 3°.

Вятърът ще се ориентира от запад и ще се усили, чувствително в Дунавската равнина и с него ще започне да нахлува студен въздух. Температурите в Северна България и високите котловинни полета бързо ще се понижават и през нощта срещу вторник там дъждът ще премине в слаб сняг. Ще бъде все още с високи дневни температури, от 8-10° в Северна България до 15° в Югоизточна.

И над планините до обяд ще има временни разкъсвания на облачността, но по-късно през деня отново ще се увеличи. Ще превали сняг. Вятърът ще е силен от запад, по Старопланинското било временно и бурен. Ще започне понижение на температурите.

По Черноморието ще е предимно облачно с временни разкъсвания в ранния след обяд. По-късно отново, главно по южното крайбрежие ще завали. Вятърът ще е от запад, по северното крайбрежие умерен.

Подробна прогноза за времето четете на Vremeto.bg