Върховният касационен съд отказа да върне на пост бивша директорка на гимназия
Върховният касационен съд отказа да върне на пост бивша директорка на гимназия / снимка: Thinkstock/Getty Images

Върховният касационен съд отказа да върне на пост бившата директорка на ПГТХТ "Никола Стойчев" в Разлог Катя Бранкова и така тя окончателно загуби делото за неправомерно уволнение.

Бившата директорка бе освободена от пост през 2011 г. със заповед за уволнение от министъра на образованието Сергей Игнатов.

Решението за уволнението идва след направени проверки в края на 2010 г. от Регионалния инспекторат по образование и директно от образователното министерство.

При проверките са констатирани редица нарушения. Едно от тях е свързано с ученическото общежитие към гимназията, в което не е осигурено 24-часово присъствие на възпитател. Междувременно, ученици, напуснали училището, не са отписвани своевременно от гимназията.

Друго фрапиращо нарушение е, че Бранкова е плащала през летните месеци пълна заплата на преподавателката по английски език и туризъм Елка Цуцуманова, която в продължение на две години по свое желание е работила на половин щат.

Проверките бяха направени след постъпили жалби до министъра на образованието и до началника на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград от учители на ПГТХТ "Никола Стойчев".

Делото бе разгледано от Върховния касационен съд, след като магистратите от Районен съд-Разлог и Окръжен съд-Благоевград отхвърлиха исковете на Бранкова за отмяна на заповедта ѝ за уволнение.

Сега бившата директорка е учител в СОУ "Братя Каназиреви" в Разлог.