Съдят Вельо Илиев за продадена улица на петрички бизнесмен
Съдят Вельо Илиев за продадена улица на петрички бизнесмен / Дарик Благоевград, Любима Калпачка
Вельо Илиев
44911
Вельо Илиев
  • Вельо Илиев

Кметът на Петрич Вельо Илиев, който е кандидат за пореден управленски мандат, застана на подсъдимата скамейка за втори път по дело за длъжностно престъпление. Благоевградските магистрати отложиха за месец ноември процесът за добилата скандалнa известност сделка с фирма "Анек" ООД на петричкия бизнесмен Кирил Борисов Христов-Гунди, след като държавното обвинение внесе в съда нов обвинителния акт. Заседанието днес се провали поради нередовно призоваване на една от страните - Общинска администрация-Петрич.

Разследването срещу Вельо Илиев стартира преди повече от 5 години след сигнал от тогавашния председател на Общинския съвет Костадин Хаджииванов. Според обвинителния акт градоначалникът Илиев сключил договор за покупко-продажба на 700 квадратни метра общински път с фирмата на Гунди. Теренът бил отреден за общински път, но разделял два насрещни имота на бизнесмена. Сделката е извършена без да е прието решение на местния парламент и без да са  определени конкретни правомощия на кмета Илиев.

Имотът бил продаден за сумата от 3800 лева. Вследствие на неизгодната и незаконосъобразна сделка, общинската хазна е загубила 6555 лева, представляващи разликата между цената на обекта, съгласно Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, собственост на община Петрич, приета от Общинския съвет. Реалната цена, на която е трябвало да бъде продадена общинската собственост, е 10 355 лева, сочат в обвинителния акт прокурорите от Благоевград.

"Сделката е напълно легална, спазени са действалите към онова време закони в България. Не се притеснявам от крайния резултат, тъй като съм убуден в правотата на своите действия като кмет, но все пак това ще решат магистратите", коментира за Дарик Вельо Илиев.

Още от Вельо Илиев чуйте в звуковия файл