Сестри Бисерови удостоени с почетна грамота и плакет на областния управител
Сестри Бисерови удостоени с почетна грамота и плакет на областния управител / netinfo
С почетна грамота и плакет на областния управител удостоиха световноизвестните сестри Бисерови. Отличията за изключителен принос в опазването и популяризирането на изворния музикален фолклор от Югозападна България на фамилното трио Любимка, Неда и Митра връчи лично управителят на Благоевградска област Владимир Димитров на тържествена церемония в Калъпчиевата къща. 

 Това, което правят сестри Бисерови, е едно от нещата, които ни правят уникални в света. Във времето на световната глобализация и премахването на границите все повече трябва да се обръщаме именно към нашата самобитна култура, която ни отличава от останалите народи, заяви Владимир Димитров.

Поводите да присъдим тези отличия са 30-годишна творческа дейност на фамилната формация „Сестри Бисерови” и Деня на народните будители, поясни Димитров, който призна, че е бил провокиран да уважи таланта на певиците и след грандиозния успех на III Международен фестивал „С песните на сестри Бисерови”, проведен през юли тази година по инициатива на община Сандански. 

Песента „Бре, Варе”, с която триото открива концертите си на всяка сцена по света, бе едно от изпълненията на сестрите Любимка и Митра Бисерови, които присъстваха на събитието.  

Фамилната формация „Сестри Бисерови” от години е емблема за майсторското пресътворяване на изворния музикален фолклор от Югозападна България. Триото – Любимка, Неда и Митра, се ражда по време на първите им записи в БНР на 1 февруари 1978 г.

30 години по-късно групата е в разширен фамилен състав, като включва вече и техните синове и дъщери – Манол, Росен, Гергана, Росица и Вера.

С уникалния си певчески стил и репертоар те пресъздават главно традициите на планинското село Пирин, където са родени. Сестри Бисерови се нареждат сред най-популярните фолклорни формации, печелещи приятели на българската народна песен по света.

Творческата биография на триото илюстрира как една локална селска фолклорна група може да се превърне в глобален музикален феномен.

На церемонията присъстваха още заместник-областните управители на Благоевград – Станойчо Манов и Сюлейман Арунов, заместник-кметът на община Сандански Мария Чинкова, директорът на Драматичния театър Николай Кимчев, музиковедът проф. Илия Манолов, както и представители на обществени и културни институции в региона.

В звуковия файл чуйте песента "Бре, Варе", изпълнена от Любимка и Митра Бисерови.