Сергей Соловьов откри първото издание на София филм фест в Благоевград
Сергей Соловьов откри първото издание на София филм фест в Благоевград / снимка: Дарик - Благоевград
Стефан Китанов - директор на фестивала
27011
Стефан Китанов - директор на фестивала
Сергей Соловьов - режисьор
  • Стефан Китанов - директор на фестивала
  • Сергей Соловьов - режисьор

Руският режисьор Сергей Соловьов, който е специалният гост на тазгодишния XIV Международен кинофестивал "София филм фест" и стана носител на Наградата на София, откри първото издание на фестивала в Благоевград. Старт на кинофорума в областния център бе даден тази вечер с премиерната прожекция на Соловьов - "Анна Каренина". Благоевградската публика на практика е първата, която има възможност да гледа екранизацията, само ден след официалната й премиера в столицата, с която бе закрит 14-ият "София филм фест".

Сергей Соловьов откри първото издание на "София филм фест" в Благоевград
netinfo

Има нещо, което обединява "Анна Каренина" и "София филм фест", смята директорът на фестивала Стефан Китанов - точно 14 години отнемат на Сергей Соловьов да направи този филм и точно 14 години отнемат на фестивала да стане световно признат. Според Китанов това е един уникален филм на един уникален човек. Само един уникален човек може да дойде в България за това събитие веднага след премиерата на последния му филм "Съученици", който едва от два дни тръгна по екраните в Русия, коментира Китанов на пресконференция преди прожекцията, в присъствието на режисьора Сергей Соловьов и заместник-кмета на Община Благоевград д-р Валентин Василев.

Сергей Соловьов откри първото издание на "София филм фест" в Благоевград
netinfo

 

 

"Анна Каренина" е класическа екранизация по едноименния роман на Лев Толствой. Тя ще бъде представена в Благоевград точно в деня на 100-годишнината от рождението на знаменития руски писател, която се навършва днес. В главните роли зрителите ще видят Татяна Друбич, Олег Янковски и Александър Абдулов, като последните двама велики актьори не са доживели премиерата на филма.

Сергей Соловьов откри първото издание на "София филм фест" в Благоевград
netinfo

Призьорът на кинофестивалите в Берлин и Венеция - Сергей Соловьов, е верен на философията "Докато не възникне маниакално отношение към това, което искаш да направиш, нищо няма да излезе". Нямаше да бъда днес тук, ако не се отнасях с огромно уважение към голямото не само за България, но и за Европа дело, с което са се нагърбили Стефан Китанов и неговият фестивал, каза руският кинорежисьор. Когато Стефан ми сподели идеята си да разгърне филмовия фестивал в цялата страна, твърдо го подкрепих, защото това е един дълготраен проект за развиване на киното и на културния живот в България като цяло, обяви още Сергей Соловьов.

5-дневната програма на "София филм фест" в Благоевград е една представителна извадка на това, което показахме в столицата, подчерта Стефан Китанов. Фестивалът ще продължи до 20 март. Сред заглавията, които могат да видят благоевградските киномани, са "Храна за душата" на талантливия германски режисьор от турски произход Фатих Акин, спечелил специалната награда но журито на фестивала във Венеция, анимационната комедийна лента "Град Паника", както и "Според размера" - съвместен продукт на Ерез Тадмор и Шарон Маймон. 

Официалното закриване на фестивала ще бъде в събота с българския филм на Светослав Овчаров "Зад кадър", който разказва историята на един от най-добрите кинооператори в България - Христо Тотев, заснел филми като "Осъдени души" и "Адаптация". 

Цялата програма на "София филм фест" в Благоевград вижте ТУК