РИМ открива изложба за европейските дни на наследството
РИМ открива изложба за европейските дни на наследството / netinfo
Историческият музей в Благоевград ще бъде един от културните центрове, в които ще се проведат Европейски дни на наследството. Събитието започва с изложба под надслов „Въстания за освобождение на Македония и Одринско 1878 – 1903 г.”, която се открива от 17.00 ч. днес.

Експозицията представя чрез оригинален снимков, документален, печатен и веществен материал, съхраняван във фондовете на Регионален исторически музей най-мащабните въоръжени надигания за отвоюване на политическа свобода на двете области, останали под османска власт – Кресненско-Разложкото въстание / 1878-1879 г./ и Илинденско – Преображенското въстание / 1903 г./. Ще бъдат показани и художествени творби по темата, съхранявани в отдел Художествен” на РИМ-Благоевград.

Изложбата е по повод 130 години от Кресненско- Разложкото въстание и 105 години от Илинденско - Преображенското въстанието е в рамките на европейските дни на наследството, в които Регионален исторически музей ще се включи за 8-ма поредна година. Европейските дни на наследството е инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия и има вече над 20 годишна история. В три дни от септември, обикновено последния уикенд, музеи и галерии отварят врати за безплатен достъп до експозициите и организират специална програма под мотото „Европа, общо наследство”.

Активно участват в инициативата 49 страни от Стария континент. България се включва през 1999 година.

Целта на движението е през тези три дни в обществения живот на континента доминираща да е именно темата за общоевропейското наследство, неговите проблеми , приобщаване към неговите ценности и мобилизиране на нови ресурси за неговото опазване. Освен откриването на изложбата „Въстания за освобождение на Македония и Одринско 1878-1903 г.” с безплатен достъп до експозициите, РИМ-Благоевград организира през първия ден от Дните образователна програма с ученици от началните класове на VIII СОУ „Арсени Костенцев” – Благоевград.

Занятията за опознаване на културното и историческо наследство на Пиринския край ще започнат в 12,30 часа. Вратите на музея ще бъдат отворени за посетители и в неделя.