Откриват  Първи фестивал на кестена  в Подгорието
Откриват Първи фестивал на кестена в Подгорието / © снимка: sxc.hu
Откриват Първи фестивал на кестена в Подгорието
56806
Откриват Първи фестивал на кестена в Подгорието
  • Откриват Първи фестивал на кестена в Подгорието

Първи фестивал на кестена ще се проведе на 29 септември в петричкото село Коларово.

Пиле под връшник с кестени е една от кулинарните изненади, подговени за Кестеновия празник, чийто организатор е Природен парк "Беласица".

В програмата е предвидено печене и похапване на кестени, състезание в кулинарен конкурс, забавления в гората – стрелба с лък, слаклайн, въжен тролей, игри, песни и танци.

Малчуганите пък ще научат полезни факти за кестените, цветята и легендите на Беласица в изработените творчески работилници - "Сръчко", "Чудните цветя на Беласица", "Разказвалница" и др.

За любителите на туристическите преходи е организирана разходка по туристическия маршрут "Животът на кестена".

„Идеята е да се популяризира културата и бита на хората, както и природното богатство на парк „Беласица”. Най-обширните кестенови гори се намират именно в Беласица и една от причините да се обяви за природен парк е да се опазят тези дървесни видове, тъй като те се срещат много рядко както в България, така и в цяла Европа. Това заяви в интервю за Дарик Латинка Топалова от Фондация „Биоразнообразие”.

Знаете ли откъде идва името на планината Беласица? Какъв е вкусът и цветът на кестеновия мед? Кои са най-характерните ястия и обичаи за Подгорието? Беласица разкрива своите неповторими тайни и съкровища на 29 септември на първия Фестивал на кестена!

Чуйте още в прикачения звуков файл