ОДБХ: Смъртта на муфлоните в ДЛС Дикчан е заради негодна храна
ОДБХ: Смъртта на муфлоните в ДЛС Дикчан е заради негодна храна / БАБХ

Муфлоните в ЮЗДП ТП ДЛС „Дикчан“ не са умрели от „син език“, съобщават от Областна дирекция по безопасност на храните.

Те се позовават на резултатите от изследваните кръвни проби, взети от умрелите дребни преживни животни в ловното стопанство в Сатовча. Чрез съобщение до медиите експертите от ОДБХ, информират, че протоколът от изпитване №497/23.09.2014г. на акредитирана Изпитвателна лаборатория „Епизоотични и особено опасни инфекции“ посочва, че не са установени антитела срещу вируса на син език.

За установяване причината за смъртта на дивеча са взети проби от фуража, с който са изхранвани животните в ловното стопанство.

Те са изпратени в Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, като резултатите посочват наличие на плесен в храната. "Информацията, подадена на медиите от ЮЗДП ТП ДЛС „Дикчан“,  неправомерно се позовава на неверни данни за резултати от протоколи от изследвания на кръвни проби на Областна дирекция по безопасност на храните- Благоевград", пише в съобщеснието разпространено от ОДБХ.

Във вторник от ЮЗДП бе разпространена информация, че 62 муфлона са починали след заболяване със “син език” на територията на "ДЛС - Дикчан" - село Сатовча.