Община Петрич плати здравните осигуровки на обгорелите кукери
Община Петрич плати здравните осигуровки на обгорелите кукери / Сградата на Община Петрич
Община Петрич плати здравните осигуровки на обгорелите кукери
60107
Община Петрич плати здравните осигуровки на обгорелите кукери
  • Община Петрич плати здравните осигуровки на обгорелите кукери

Община Петрич възстанови здравноосигурителните права на тримата тежко пострадали кукери по време Сурва в южния град. Сумата, която е внесена в НАП от общинска администрация е на обща стойност 2100 и е за последните три години.

Мъжете са безработни и не са здравноосигурени, което е наложило и помощта от страна на общинска администрация. За лечението на пострадалите журито на фестивала също дари хонорара си от 300 лева. "Очакваме и част от участниците в кукерското дефиле също да дадат пари, за да бъде проведено успешно лечение на обгорелите мъже", каза в интервю за Дарик началникът на образователния отдел в Община Петрич Йордан Златински. Той потвърди, че пострадалите мъже са част от група, която не е била регистрирана за участие във фестивала.

"Според правилника заявления за участие трябва да се подадат до 7-ми декември, но те вероятно са решили да се включат в празника в последния момент", заяви Златински. Той поясни, че представителите на журито са имали намерение да отстранят нерегистрираната група, но по съвет на правоохранителните органи не са го направили. "Ако бяхме спрели групата, вероятно щеше да се стигне до сблъсъци, тъй като обикновено участниците в подобни дефилета са подпийнали", допълни още Златнински.

Той заяви, че от общинска администрация поддържат непрекъсната връзка със семействата на пострадалите, както и с лекарските екипи в "Пирогов". "Засега прогнозите са оптимистични, надяване се да се възстановят възможно най-бързо", каза още Йордан Златински.

Тримата кукери се самозапалиха по време на Сурва в Петрич, като вероятната причина е за пламналия огън е цигара. При инцидента бе ранен и 4-ти мъж, чието състояние не е тежко. Сериозно пострадалите са Емил Димитров на 22 години, Георги Альошов на 25 години, а третият Асен Методиев на 45 години.

В звуковия файл: Йордан Златински