Неподготвени членове на СИК затрудняват изборния процес в Пиринско
Неподготвени членове на СИК затрудняват изборния процес в Пиринско / Снимка: БГ НЕС, архив
Неподготвени членове на Секционни избирателни комисии и непрофесионализъм съпътстват изборния ден в Пиринско. Причината е в огромния брой смени в съставите на СИК, при това в последния момент. 

Така на много места в Благоевградска област изборният процес е поверен на хора, които не са преминали необходимото обучение. Много от членовете на секционните комисии са некомпетентни и неподготвени, без да са положили усилия, без да са присъствали на инструктаж и без да са прочели методическите указания.

В следобедните часове заваляха и жалбите за различни изборни нарушения. До момента най-фрапиращ е сигналът, че председател на Секционна комисия в Петрич е неграмотен и не може да изпълнява функциите си.

Районната избирателна комисия в Благоевград обаче отхвърли сигнала, тъй като  в разпоредбите на Изборния кодекс, относно изискванията към членове на СИК, няма условие за образователен ценз.  Така въпросният неграмотен председател ще трябва да търси помощ от останалия състав на СИК, за да попълни протоколите в края на днешния вот.

Преди минути кметът на Белица Радослав Ревански сезира полицията, че мъж обикаля ромската махала и предлага пари за гласуване за определена партия.

Към 13.30 часа избирателната активност в Благоевградска област бе малко над 23 %. Най-активни са жителите на община Банско, където бизио 40% от имащите право на глас са отишли до урните.