НДСВ предлага няколко финансови инжекции за стабилна икономика
НДСВ предлага няколко финансови инжекции за стабилна икономика / netinfo
Правителството да сключи предпазно споразумение с Международния валутен фонд, за това настоявят от Политическа партия НДСВ. Това заяви на изнесено заседание зам-председателят на НДСВ Милен Велчев. „Една такава стъпка е не само полезна, но и необходима, тъй като това ще осигури на България кредитна линия, която ще бъде на разположение при кризисни финансови ситуации”, каза той.

Заместник-председателят допълни, че след дълга дискусия в Съвета по икономика и финанси, жълтите са се обединили около идеята, че валутният борд е безалтернативен на този етап за България. По думите му запазването му е изцяло по силите на управляващите, въпреки че понякога това става с цената на политически жертви.

Според него обаче те си заслужават, защото задържането на тази „котва” би била най-голямата икономическа катастрофа, която може да сполети държавата. От жълтата партия настояват още и за бързо въвеждане на еврото.

Партията предлага още държавата да използва бюджетния излишък под формата на депозити в банките срещу ангажимент за кредитиране на бизнеса. „Ние смятаме, че тази политика на спестяване на част от приходите трябва да продължи”, каза Милен Велчев.

Сред идеите на НДСВ за по-стабилна икономика са запазването на преките данъци.