/ Община Петрич
Надпис на латински език откриха археолозите в последния ден от първия етап на разкопките на древния град Хераклея Синтика край Петрич за тази година. Това каза в интервю за БТА ръководителят на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински. Надписите са изключително ценни заради информацията, която съдържат, още повече, че в района на Средна Струма до момента са открити само четири на латински език, посочи той. Като сравнение доц. Вагалински изтъкна, че откритите в този район надписи на гръцки език от античния период са над двеста. Новооткритият надпис представя кореспонденция между управата на Хераклея Синтика от една страна и имперската канцелария на Римската империя от друга. В него за първи път учените виждат изписано на камък името на града - Хераклея.

По време на първия етап от разкопките беше открита и голяма мраморна женска статуя, както и няколко по-малки фигурки. В резултат на разкопките са открити множество бронзови монети, които помагат за хронологията, допълни ръководителят на разкопките.

Археолози откриха голяма мраморна статуя в античния град Хераклея Синтика

През месец август предстои да започне втората част от разкриването на западната част от форума на Хераклея Синтика. Финансирането за първата е било в размер на тридесет хиляди лева, предоставени от община Петрич. Вторият етап ще бъде финансиран от Министерство на културата и ще бъде в размер на двадесет и осем хиляди лева, посочи доц. Вагалински. Целта на тазгодишните разкопки е да се разкрие максимално форумът на древния град, за да се изясни неговият план като йерархия и хронология. Доц. Вагалински изрази надежда да бъдат открити още фрагменти от латинския надпис, както и архитектурни детайли от богатата украса на форума. Това е важно за бъдещата възстановка на централния площад, посочи той.
БТА