Над 200 екзотични и дървесни видове има в парка на Сандански
Над 200 екзотични и дървесни видове има в парка на Сандански / netinfo
Повече от 200 екзотични и дървесни видове растителност обитават в парка на Сандански простиращ се на територия от 475 декара. Това съобщават от общинска администрация.

По данни на специалисти от отдел “Озеленяване” към общинска администрация паркът съществува от 1916 година и е създаден от генерал Георги Тодоров, освободителятна Пиринския край от турско робство.

Първите фиданки от бял и черен бор се засаждат от войниците на Втора българска армия, командвана от генерала, а екзотичните видове идват от Италия през 1919-1920 г. Това са кедър, софора и други. С излъчването си те действат унищожително на комарите, които са били бедствие за този регион.

За дооформяне на парка се използват и местните чинари, акации, елша и брест. Всичко това се конструира под наблюдението на адютанта ген. Иванов, роден в Ямбол, следвал земеделско училище в Прага, сочи историята. Първият бюджет за поддържане на парка идва през 1928-1929 година. Д 1944 година за парка се грижи бащата на почетния гражданин Никола Дамянов-Александър.

За 10 години от 1948 г. ръководител на “Озеленяването” в града е Никола Митрев, след което ръководната длъжност заема Борис Митов, почетен член на Съюза на архитектите в България, който оформя настоящия вид на парка.

Към момента за зеленото богатство на Сандански се грижат 36 души при норматив от 63-ма, а в близкото минало 112 работници са се грижили за парка.