На Байрям в село Дебрен
На Байрям в село Дебрен / Снимка: Маргарита Петкова

Депутатът Кристиан Вигенин и лидерът на БСП Гърмен Янка Топалова бяха специални гости на село Дебрен за празника Рамазан Байрям. Своите съграждани от родното Дебрен дойде да поздрави и кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Изсипалият се за кратко летен дъжд не успя да развали празника, а само освежи мегдана. С голям ентусиазъм деца и младежи се включиха в състезанието по дърпане на въже, футболната среща и другите спортни прояви. Кметът на селото Тюркян Ходжова поведе хорото на площада, на което до късно играха млади и стари под погледите на тези, които предпочетоха да се черпят с бира и печени пилета.

В трите дни на Байряма във всички мюсюлмански села на региона имаше празнични събития с много музика и гости. Така беше и в село Хвостяне. Много от преселилите се по време на комунизма в Турция, за празника се върнаха у дома да се видят с близки и роднини. Част от по-възрастните, които са вече в пенсионна възраст, споделят планове да се върнат и да карат старините си в родните села в България.