Музикален театър и Изпълнителско изкуство - новите специалности в Катедра Музика
Музикален театър и Изпълнителско изкуство - новите специалности в Катедра Музика / netinfo
Прием в две нови специалности започва от есента Катедра “Музика” към Факултета по изкуствата на ЮЗУ “Неофит Рилски”.

Дългоочакваните от музикалната катедра новоразкрити специалности – Музикален театър и Изпълнителско изкуство за народно пеене или народни инструменти, получиха наскоро акредитация от Националната агенция по оценяване и акредитация, която им постави оценка добър, съобщи за Дарик ръководителят на катедрата и председател на Съюза на учените в Благоевград проф. Николина Огненска.

Музикален театър ще се изучава за първи път в България. Специалността ще подготвя изпълнители за популярния в САЩ и Европа жанр – мюзикъл, както и за професионални изяви в различни шоу-програми. Подготовката включва равностойно изучаване на три дисциплини – музика, танци и актьорско изкуство, уточни проф. Огненска.

По думите й изпълнителското изкуство e значително по-популярна специалност. Завършилите я студенти могат да се реализират като професионални преподаватели по народни инструменти в детските музикални школи и други подобни центрове, както и като изпълнители в различни фолклорни състави.

И двете специалности са достатъчно атрактивни и ще дадат големи възможности на студентите за реализация в страната и чужбина, смята ръководителят на Катедра “Музика”.

Изпитите за изпълнителското изкуство са през юли, когато е редовната кандидатстудентска кампания, а за музикалния театър – на 11-ти и 12 –ти септември. Приемът на документи е от 23 юни до 7 юли, като за музикалния театър ще бъде обявен допълнителен прием от 1-ви до 8-ми септември.

Кандидатите за специалността Изпълнителско изкуство ще държат изпит по специален предмет – народно пеене или народен инструмент, тест по теория на музиката и устен солфеж – изпълнение на нотен запис за проверка на нотната и музикалната грамотност.

В два кръга ще бъдат изпитите за специалността Музикален театър – изпълнение на песен или ария по избор и проверка на актьорските умения на кандидатите чрез изпълнение на басня или стихотворение.

Катедра “Музика” е една от катедрите с най-много хабилитирани преподаватели в ЮЗУ, разполагаме и с необходимата база за обучение по двете нови специалности, така че се надяваме за тях да има голям интерес от страна на кандидат-студентите, каза още проф. Огненска.