Министър Терзиева откри обновените бани в Разлог
Министър Терзиева откри обновените бани в Разлог / Община Разлог

Старата българска баня и Старата турска баня официално бяха открити от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и кметът на Община Разлог Красимир Герчев. Сред гостите на събитието бяха още народният представител Любен Татарски и областния управител на Благоевградска област Муса Палев.

Видинската филхармония посрещна стотици жители, гости и туристи на новосъздадените туристически атракции „Старите бани” в село Баня.

„Днес село Баня и община Разлог доказват с право, че са регионален лидер в областта на културния туризъм и балнеологията. Новите туристически продукти ще доведат до увеличаване на посещаемостта  и заетостта на легловата база в региона, а това означава и повече работни места.”,. каза по време на официалното откриване Министър Терзиева
Домакинът на тържественото събитие инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог подчерта, че село Баня и община Разлог имат тези уникални паметници, благодарение на финансовата подкрепа на Европейския съюз, който подкрепя общинските политика за решаване на местни проблеми. „Надявам се, че с реализирането на този проект ще се повиши стандарта на живот в село Баня, а също така с новите туристически продукти ще имаме възможност за все повече туристи на нашата прекрасна община.”, каза Герчев. Кметът не пропусна да благодари на своя екип за тяхната работа по проекта и на Министерството на регионалното развитие на оказаната методическа помощ.

„Този проект е важен, защото той дава една основа за развитието на туризма, а това е перспективата за нашата община и за нашия регион.”, заяви народният представител инж. Любен Татарски.На изключително приятна атмосфера се насладиха гостите на официалното откриване на старите бани, който са реставрирани и консервирани по проект за 2  023 923,96 лева. Възстановените старинни бани „разказват” на туристите и на местните хора за древната традиция на балнеологията в региона. Изпълненият проект създава комплексен туристически продукт, съчетаващ културно-историческия туризъм с балнеоложкия, планинския и селския. Предпоставка за това са обявените за  паметници на културата - старата българска баня  и турската баня, както  и наличието на многобройни минерални извори (72), бликащи от недрата на Баня с температура 37 – 57 º С.Старата българска баня и турска баня са културно-исторически вариант на римските антични бани. Техният градеж бил от каменни корпуси и тухлени покривни конструкции.

Корпусите на баните са градени обикновено с клетъчна зидария, поради което освен дялани каменни блокове са използвани и тънки тухли. Отоплението на банята било хипокаустно, т.е. с мрежа от канали за горещ въздух, прокарани в стените. Отворите на куполите им служели за осветление.

Изграден е и воден атракцион, включващ съоръжения с акцент върху водата и нейното използване, което е тематично свързано с богатия ресурс от минерални извори в района. Той е оформен като детска игрова зона, в която водата е основен елемент. Монтираните съоръжения – ръчна водна помпа, бент, метално колело с масичка за игра с пясък, метално колело с лопатки и Архимедова спирала, онагледяват физични закономерности и така се постига допълнителен резултат - игра и обучение се сливат в едно. Тези съоръжения са достъпни и за деца с физически увреждания.