Изънредни мерки срещу болестта по овцете
Изънредни мерки срещу болестта по овцете / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

През следващите 3 седмици всички ветеринарни лекари в областите Благоевград и Смолян ще извършват непрекъснати прегледи на овцете и козите заради 21 дневния инкубационен период на вирусното заболяване, което обикновено има смъртоносно за болното животно. Податливи към него са овцете и някои от чифтокопитните диви животни, а козите са само преносител на заразата.

Бързото ликвидиране на заразата е от съществено икономическо значение, предвид големия брой дребен рогат добитък в тази район на област Благоевград.

Всички собственици на заразени животни, които ще бъдат унищожени и загробени ще бъдат обезщетени със средства от специален фонд на МЗХ.

Специалистите изрично подчертават, че болестта не е опасна за хората.

Областният управител на Благоевград Муса Палев издаде нарочна заповед до кметовете на всички общини в областта да свикат незабавно заседания на общинските комисии по епизоотия, които да предприемат съответни мерки за ограничаване и предотвратяване разпространението на болестта. Това е от особена важност за общините по Местенското направление не само заради близостта с огнището на заразата, но и заради предстоящия празник Байрам, за който мюсюлманите купуват за курбан предимно овце.

През следващата седмица предстои ново заседание на Областната комисия по епизоотия, на което ще бъде докладвано извършеното и при необходимост ще се набележат допълнителни мерки.

Зам.-областният управител Димитър Капитанов обяви, че ще бъде обърнато специално внимание на друг тежък проблем, който не намира решение вече няколко години – висцералната лайшманиоза по кучетата в община Петрич.