Искат да отпадне нотариалната заверка за продажба на кола
Искат да отпадне нотариалната заверка за продажба на кола / Дарик - Благоевград, архив

Нотариалната заверка при продажба на автомобил ще отпадне. Това е заложено във втория пакет от мерки на правителството за намаляване на административната тежест и регулаторните режими.

Пакетът беше одобрен на днешното заседание на кабинета. Вицепремиерът Даниела Бобева посочи, че се обсъждат варианти, при които МВР да стане гарант, че участниците в сделките с автомобили не са ощетили общинските бюджети.

Отпадането на нотариалната заверка при сделките с автомобили цели да улесни гражданите, припомни Даниела Бобева. По думите й мярката ще бъде разписана като промяна в закона за движение по пътищата и то така, че да създава условия за попълване на общинските бюджети.

„Обсъждат се два сценария, които са поетапно стъпки за това как МВР да гарантира това, че продовачът и купувачът са се издължили, преди да се верифицира сделката, тоест идеята е да се гарантира, че местните данъци и такси няма да пострадат от тази процедура", коментира Бобева.

Предстои одобрените мерки да бъдат включени в съответните законопроекти, което ще изисква и гласуване след това в Народното събрание, за да влязат в сила. До края на ноември ще бъде подготвен трети пакет от мерки, свързани с олекотяването на 100 регулаторни режима.