Имало основания близките на Чората да съдят страната ни в Страсбург
Имало основания близките на Чората да съдят страната ни в Страсбург / снимка: Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Имало основания близките на Чората да съдят страната ни в Страсбург
42505
Имало основания близките на Чората да съдят страната ни в Страсбург
  • Имало основания близките на Чората да съдят страната ни в Страсбург

Има основания близките на починалия Ангел Димитров-Чората да съдят страната ни в Страсбург. Това заяви техният адвокат Васил Василев.

Делото за смъртта на Чората приключи в четвъртък с оправдателни присъди за петимата подсъдими полицаи след близо 6-годишна съдебна сага, в рамките на която бе връщано и преразглеждано от различни инстанции.

Адвокат Василев посочи, че оправдателната присъда на Върховния касационен съд потвърждава думите му, че в България има две съдебни процедури, като едната е само за полицаи и прокурори. Защитникът на близките на Чората каза още, че при това положение създаването на специализиран съд става напълно излишно, тъй като де факто такъв съществува вече.

Според Василев ВКС през последната година има доста спорни решения. Едното от тях, по думите на адвоката, е и делото „Борилски", по което се наблюдавало безпрецедентна намеса на чужд посланик в нашите вътрешни работи.

Чората почина на 10 ноември 2005 година в Благоевград по време на полицейската операция „Респект". Впоследствие делото обиколи няколко съдилища, като многократно беше връщано за преразглеждане.

Първоначално майор Мирослав Писов бе осъден на 18 години лишаване от свобода, а капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски на по 16 години.

Впоследствие Военно-апелативният съд намали двойнo присъдите на петимата благоевградски полицаи.

На 9 юни 2011 година Върховният касационен съд (ВКС) оправда петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Ангел Димитров-Чората, като решението е окончателна и не подлежи на обжалване.