Гагаузов откри ремонтираните пътища до благоевградските села Церово и Марулево
Гагаузов откри ремонтираните пътища до благоевградските села Церово и Марулево / netinfo
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов откри рехабилитираните пътища до благоевградските села Церово и Марулево. Лентата прерязаха строителният министър, кметът на община Благоевград Костадин Паскалев и кметът на с. Церово Лефтер Едипов.

Това е първият проект, който се реализира със средства на европейските фондове по Оперативна програма „Регионално развитие”, като за ремонта на двете пътни отсечки, с обща дължина 11,7 км, са вложени общо 4 300 000 лв., подчерта министър Гагаузов. 

На двете отсечки е положена нова асфалтова настилка, изградени са отводнителни канавки, банкети, поставени са светлоотразителни пътни знаци и хоризонтална маркировка.

Договорът за финансиране между община Благоевград и МРРБ беше подписан на 4 юни тази година под символичния номер 001, а началото на строителните дейности бе поставено на 7 септември, като първата копка направи строителният министър.

Фирмата, който спечели конкурса за рехабилитация на пътищата до Церово и Марулево, е благоевградската „Пиринстройинженеринг” АД.

С приключването на този проект основно рехабилитираните през 2008 г. отсечки от общинската пътна мрежа на Благоевград достигат 20.5 км., а общата стойност на вложените в тях средства е 8.5 млн. лв. Само за година общината обнови една четвърт от пътната си мрежа. За сравнение през 2007 г. не е извършван цялостен ремонт на нито един от 115-те километра общинска пътна мрежа, уточняват от общинска администрация.

Финансирането за мащабните ремонти през тази година е осигурено от привлечени средства - 4.2 млн. лв. от държавния бюджет чрез спечелени инвестиционни проекти в МРРБ, и 4.3 млн. лв. - от фонда за регионално развитие на Европейския съюз. 

С 1 203 559.84 лв., осигурени изцяло от строителното ведомство по изготвен от община Благоевград инвестиционен проект, бяха рехабилитирани 2.8 километра път от с. Зелен дол до с. Горно Българчево, открит от министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов на 19 май тази година. Той не беше реконструиран от изграждането си преди повече от 30 години и поради интензивното му натоварване от товарни автомобили, обслужващи съществуващите производствени сгради в района, в последните години пътната настилка в определени участъци бе силно деформирана.

За изпълнител на обекта с конкурс в МРРБ бе избрана благоевградската фирма “Агромах” ЕООД. С ремонта на участъка се намалиха значително предпоставките за възникване на пътно-транспортни произшествия, подобри се и достъпът до с. Горно Българчево и до съществуващата вилна зона.

С 3 млн. лв. от държавния бюджет бяха рехабилитирани и 6 км от пътя Благоевград – Бодрост. Ремонтираният участък бе открит на 17 септември от премиера С. Станишев.

През февруари 2009 г. започва ремонт на „В и К” мрежата, възстановяване на пътните настилки и тротоарите в кварталите от 25 до 42 в Благоевград.

Още снимки от събитието вижте в "В снимки".