Държавата плаща 50 000 евро на близките на Чората
Държавата плаща 50 000 евро на близките на Чората / Любима Калпачка, Дарик - Благоевград, архив

Министерски съвет реши днес да изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека по три дела срещу България. Едно от делата е това за смъртта на Ангел Димитров - Чората, който почина по време на полицейска операция, когато настоящият премиер Бойко Борисов бе главен секретар на МВР, предаде репортер на БГНЕС.

За смъртта на Чората Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за полицейско насилие и неадекватно разследване на 1 юли 2014 година.

Чората почина на 10 ноември 2005 година при полицейската операция "Респект" в Благоевград, припомня БГНЕС. За убийството му петимата полицаи бяха осъдени на първата инстанция на 18 и 16 години затвор. Върховният касационен съд обаче върна делото за ново разглеждане. През ноември 2010 година Военно-апелативният съд намали присъдите им наполовина. На 9 март 2011 година върховните магистрати заседаваха за втори път по това дело и на 9 юни петимата бяха оневинени. Делото беше заведено от сина на Димитров - Райчо, от съпругата му Анита Велянова и от родителите му Райчо и Адриана Димитрови.

На жалбоподателите е присъдено общо обезщетение за неимуществени вреди в размер на 50 000 евро, 17 000 лв. на трима от тях за направените разходи и разноски в производството пред националните съдилища, както и 5000 евро и 818 лв. - за разходи и разноски в производството пред Европейския съд за правата на човека.