АПИ отпуска 400 хил.лв за обезопасяване на Е-79 край Кресна
АПИ отпуска 400 хил.лв за обезопасяване на Е-79 край Кресна / Снимка: Дарик, архив

Близо 400 хил. лв. ще вложи Агенцията „Пътна инфраструктура" за повишаване на безопасността на движението по път Е-79 в град Кресна. През миналата година експерти по пътна безопасност направиха одит на участъка от международния път от кръстовището при Крупник до Струмяни. Предвидените мерки ще бъдат изпълнени при подобряване на метеорологичните условия.

По пътната настилка през 200-250 м в началото на населеното място ще бъде поставена маркировка, предупреждаваща шофьорите да намалят скоростта до 50 км/ч. За привличане вниманието на шофьорите преди пешоходните пътеки с напречна шумяща маркировка ще бъде посочено, че е необходимо ограничаване на скоростта до 40 км/ч.

Всички съществуващи пешеходни пътеки в Кресна ще станат тип „зебра" и ще бъдат премаркирани. За да се привлече вниманието на пешеходците ще се поставят и информационни надписи „Погледни" с две стрелки. Указателни знаци за пешеходна пътека ще бъдат монтирани и на тротоарите.

Нова пешеходна пътека тип „зебра" и знаци ще има при улица „Кресненски пролом" в град Кресна. За повишаване на безопасността при съществуващата пътека на улица „Македония" ще се изгради нова повдигната.

Нов тротоар ще бъде направен между железопътния подлез и автобусната спирка в града. Тази препоръка на одиторите трябва да бъде изпълнена от община Кресна.

За улеснение на трафика по първокласния път ще се забрани левия завой от улица „Македония" към жп подлеза в Кресна.

Мерките за повишаване безопасността на движение предвижда и монтирането на стационарни камери за автоматизиран контрол на скоростта на движение в Кресна, Долна Градешница и Струмяни, които са в правомощията на МВР.

Днес в 12 часа жителите на Кресна излизат на протест. Те ще затворят главен път Е-79 в района на града, заради честите пътни инциденти.