Виртуална реалност може да помага на астронавтите в космоса
Виртуална реалност може да помага на астронавтите в космоса / © Thinkstock/Getty Images

Слънчевата светлина, зеленината и свежият въздух са важни за психичното здраве на хората. За съжаление, в Космоса астронавтите не могат да се радват на всичко това, което е едно от предизвикателствата при дългите космически полети, пише Popular Science.

Евентуален полет до Марс например би продължил приблизително две години и това би било време, през което астронавтите няма да могат да усетят слънчевите лъчи или да се разходят по зелена поляна.

И астронавтите на МКС ще имат празнично коледно меню

Бившият астронавт Джей Баки възнамерява да проучи дали виртуалната реалност може да даде решение на този проблем. Лекарят от Дартмут и екипът му са изпратили устройство Oculus Rift в Арктика, за да тестват дали досегът с природа чрез виртуална реалност може да помогне за понижаване на нивата на стрес.

Когато става въпрос за космически изследвания, „колкото повече средства се предоставят на хората, за да поддържат доброто си психично състояние, толкова по-успешна ще бъде експедицията," казва Баки.

Екипът му е изпратил шлем за виртуална реалност във военна база на канадската армия, намираща се на 800 километра от Северния полюс. Там е тъмно и много студено. „Не е като да можеш да излезеш на разходка сред дърветата," отбелязва Баки.

Българин разработва технологии за Космоса в САЩ (ВИДЕО)

След получаването на Oculus Rift обитателите на базата ще разполагат с две категории виртуални сценарии. Първата включва гледка към плаж, към планините на Ню Хемпшир или към място в ирландската провинция например. Гледката се базира на фотографии и изглежда съвсем реалистично, но наблюдаващият може да вижда обкръжението си само от едно място, допълва Фокус. При втория тип сценарий наблюдателят може да се движи и да изучава средата.

Учените биха искали да разберат кой вид среда потребителите предпочитат и как виртуалната реалност се отразява на настроението им и на нивото на стрес.

Експериментът ще продължи до месец март. При успех екипът се надява да тества технологията на борда на Международната космическа станция.