Увеличението на азота намалява растителността
Увеличението на азота намалява растителността / Thinkstock/Getty Images

Увеличените нива на азота в атмосферата намаляват многообразието на растенията, сочи изследване на учени от университета на Колорадо.

Азотът е естествен тор. Наличието му в почвата е с ключова роля за растежа на растенията. Предишни изследвания обаче разкриха, че прекалено голямото количество азот може да има негативен ефект върху растенията и да допринесе за намаляване на биоразнообразието.

След като изследвали нивата на азота в 15 000 гористи местности, области с храсти и ливади, учени от университета установили, че нивата на азота в близо една четвърт от екосистемите са "нездравословни".

Нивата на азота се утроиха през последните 100 години в резултат на развитието на индустрията и земеделието.

Какъв е бил животът на ранните хора?

Получените резултати сочат, че ливадите са най-уязвими към негативния ефект от увеличените нива на азота, а най-резистентни са гористите местности.

Учените уверяват, че са нужни допълнителни проучвания, за да се определи как негативният ефект от повишените нива на азота влияе върху хранителната верига и динамиката на екосистемите.

"Видовете растения в една екосистема са като нитове в корпуса на самолет - изгубването на няколко не създава проблеми, но изгубването на много може да има опустошителен ефект - заяви ръководителят на изследването Самюъл Симкин от Института за арктически и алпийски изследвания към университета.

източник: БТА