Японски учени създадоха робот с изкуствен интелект, който сам програмира своите движения. Това е андроидът Alter, който беше представен в националния музей на науката в Токио.

Роботът Промобот два пъти бяга от лабораторията (ВИДЕО)

Alter се движи и действа благодарение „на собствената си свободна воля", твърдят неговите създатели, които са категорични, че неговата технология за придвижване е революционна за роботиката.

Настъпи ерата на изкуствения интелект

Alter има човешко лице и вградена невронна мрежа, която позволява на робота да се движи. Той реагира на чуждото присъствие с помощта на сензори за температура и разстояние.

Изкуственият разум може да убие човечеството

Alter разполага с 42 пневматични модула за прецизиране на движението, управлявани от "централен генератор на модели", който задава координирани команди за извършването на сложни движения.

Технологичните компании отделят все повече средства за разработване на изкуствен интелект.

Според шефа на "Тесла мотърс" и "Спейс Екс" Илон Мъск скоро изкуственият интелект и обучението на машините ще създадат толкова сложни и съвършени компютри, че хората ще трябва да си имплантират "невронни връзки" в мозъка, за да са на тяхното ниво.

Изпълнителният директор на "Амазон" Джеф Безос предвижда изкуственият интелект да въздейства силно върху обществото през следващите 20 години.

"Още е рано, но сме на прага на златна ера. Ще бъде вълнуващо да видим какво се случва", каза той.

"Амазон" работи върху изкуствен интелект поне от четири години и вече 1000 души са ангажирани за Алекса, умният софтуер с гласово разпознаване.