Руският робот Промобот отново избяга от лабораторията в град Перм. Това е второто му бягство в рамките на една седмица. Умната машина успя да се измъкне дори след като беше препрограмирана.

Преди няколко дни роботът избяга от института "Промобот", където обучават едноименните машини как да се движат самостоятелно, по техен избор. Хуманоидът-беглец се възползвал от пропуска на един от инженерите, който забравил да затвори едно от загражденията.

Всичко за първото бягство на Промобот можете да видите тук

Роботът се промъкнал до близка улица, като изминал разстояние от около 50 метра. Но батерията му се изтощила и той заседнал насред уличното платно.

След като роботът избяга за втори път, от лабораторията съобщиха, че планират да го деактивират. Феновете на беглеца вече се изказаха против тези планове, твърдейки, че стъпката ще бъде равносилна на убийство на живо същество.

Създателите на умната машина обаче смятат, че паметта й трябва да бъде сменена, за да "се отстрани нейното любов към бягството".

Промоботът може да общува с хората и да отговаря на техни въпроси. Но главната му функция е да предава промоционални аудио послания.