Настъпи ерата на изкуствения интелект
Настъпи ерата на изкуствения интелект / ThinkStock/Getty Images

Изкуственият интелект и машинното обучение ще създадат толкова сложни и съвършени компютри, че хората ще трябва да си имплантират "невронни връзки" в мозъка, за да са на тяхното ниво, каза изпълнителният директор на "Тесла мотърс" и "Спейс Екс" Илон Мъск на конференция на технологични лидери тази седмица, предаде Ройтерс.

Макар и описанието на инжектираща се връзка човек-компютър, което даде Илон Мъск, да звучи като научна фантастика, ръководители на водещи технологични компания многократно казаха, че изкуственият интелект е на ръба да промени ежедневния живот.

Изкуственият интелект с разума на 4-годишно дете

За никого не е тайна, че технологичните компании отделят все повече средства за разработване на изкуствен интелект. Такъв вече се използва в системите за търсене в интернет, за маркетингови, охранителни и финансови цели. Технологията се насочва и към автомобилите без шофьори и роботите на бъдещето.

Сундар Пичай, изпълнителният директор на "Гугъл", каза, че вижда "огромна възможност в изкуствения интелект. От "Гугъл" първи започнаха да използват технологията на "дълбоки невронни връзки" в софтуер за гласово разпознаване преди три-четири години и са пред съперниците си от "Амазон" "Епъл" и "Майкрософт" в машинното обучение.

И Пичай, и други обаче признават, че изграждането на машини, които сами се учат, едва прохожда. "Майкрософт", например, се извини и изтегли свой чатбот от Туитър, след като го научиха да прави расистки коментари.

Потребители научили нетбота Тей да се държи лошо, Майкрософт го изтегли

Изпълнителният директор на "Амазон" Джеф Безос предвижда изкуственият интелект да въздейства силно върху обществото през следващите 20 години.

"Още е рано, но сме на прага на златна ера. Ще бъде вълнуващо да видим какво се случва", каза той.

"Амазон" работи върху изкуствен интелект поне от четири години и вече 1000 души са ангажирани за Алекса, умният софтуер с гласово разпознаване.

Източник: БТА