Сергей Станишев призова ЕП да отхвърли споразумението ACTA
Сергей Станишев призова ЕП да отхвърли споразумението ACTA / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Председателят на БСП и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев призова Европейския парламент да отхвърли търговското споразумение за борба с фалшификациите ACTA. Към призива му се присъедини и председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода, съобщава БТА.

В разговор, организиран от групата на социалистите с представители на гражданското общество и неправителствени организации, синдикати, блогъри и активисти за свободата в интернет, който се състоя в ЕП в Брюксел, Станишев посочи, че политиците трябва да се вслушват в гласа на хората.

Той отбеляза, че в началото на годината стотици хиляди европейци са протестирали срещу споразумението заради страха, че то ще засегне основните им права. Ще бъде късно, ако се борим срещу нещо, което застрашава правата, но вече е влязло в сила, добави Станишев. По неговите думи благодарение на реакциите в интернет съдържанието на ACTA е станало достъпно дори за депутатите в ЕП, както и за националните парламенти и за министри. Станишев уточни, че подкрепя становището ЕП да не изпраща до Европейския съд въпрос за допустимостта на ACTA. Според него решението на ЕП следва да бъде прието на политическа основа от висшия законодателен и пряко избран демократичен орган в ЕС. ACTA е мъртва, заяви Станишев.

Едва ли някой е срещу авторските права на творците, но днешният свят дава нови възможности за споделяне на информация и това трябва да бъде отразено в съвременното законодателство при спазването на основните човешки права, коментира той. По неговите думи Европейската комисия е била част от тайните преговори по споразумението, а сега се разграничава от проблема. По повод предприетата от ЕК стъпка да потърси становището на Съда на ЕС по законосъобразността на споразумението Станишев уточни, че много зависи от формулировката на въпроса до съда. Прехвърля се отговорност и се печели време, целият процес е порочен и застрашава основни човешки права, коментира той.

Много от прозвучалите гласове в залата призоваха ЕП да отхвърли ACTA дори преди произнасянето на становището на Европейския съд по процедурата, предприета от ЕК, която вероятно ще бъде завършена за месеци или дори години. Според Станишев целта е да мине време, за да може напрежението около спорните текстове да намалее. По неговите думи не е отпаднала опасността духът на споразумението да залегне в други текстове на други договорни актове.