Рози вдъхновиха технология за по-висока ефикасност на соларни клетки
Рози вдъхновиха технология за по-висока ефикасност на соларни клетки / БГНЕС, архив

Вдъхновени от опита на растенията да преобразуват слънчева светлина в енергия, германски специалисти са взели "отпечатък" от венчелистчета на рози и са създали покритие, което съществено повишава ефикасността на соларни клетки, съобщава сайтът Гизмаг.

Дъждовни капки се превръщат в ток

За целите на изследването си учени от Технологичния институт в Карлсруе първоначално са проучили оптическите свойства на епидермалните клетки на различни растения. В частност интересът им е бил насочен към свойството на епидермиса да абсорбира светлина, а не към способността му да я отразява. Изследователите са установили, че в това умение особено "надарени" са венчелистчетата на розата.

Веднъж спрели се на царицата на цветята, учените са взели отпечатък от епидермиса на венчелистчетата, като за целта са използвали силициев полимер. По този начин те са създали "калъп".

Кула пречиства въздух, превръща прахови частици в камъни за бижута (ВИДЕО)

След това специалистите са изсипали прозрачно оптично лепило в калъпа и са го третирали с ултравиолетова светлина. Така учените са получили точно прозрачно копие на структурата на епидермиса на венчелистчетата на розата и са го поставили върху съществуваща соларна клетка, постигайки увеличение на ефикасността й с 12 процента.

Източник: БТА