Робот-калмар ще търси извънземен живот в океаните
Робот-калмар ще търси извънземен живот в океаните / Thinkstock/Getty Images

НАСА представи перспективен проект на робот-калмар, разработен за откриване на живот в субглациалните (подледни) океани на Европа, Ганимед и други небесни тела. Мекият робот се зарежда с енергия благодарение на променящи се магнитни полета, съобщи на сайта си НАСА.

Разработеният от Корнелския университет робот-калмар е бил избран сред 15-те най-перспективни концепции за нови космически технологии. "Пипалата" в задната част на корпуса играят едновременно ролята на електродинамични нишки, събиращи енергия
от променящите се магнитни полета, и на средство за придвижване в течна среда.

Сред другите интересни проекти специалистите на НАСА посочват двойка здраво свързани безпилотни апарата, които се движат с помощта на енергията на вятъра в долната стратосфера.

Горният апарат осигурява тягата и подемната сила, а долният не дава на системата да се снижава. При успешно изстрелване такъв безпилотен апарат може да остане в продължение на години в атмосферата. А това ще позволи на НАСА да реализира икономии от орбитални спътници, необходими за атмосферните и геофизични програми.

Проектът CRICKET (Cryogenic Reservoir Inventory by Cost-Effective Kinetically Enhanced Technology, описание на криогенните запаси с помощта на нискоразходни кинетично подобрени технологии) предвижда използването на система от различни роботи за изследване на запасите от вода, водород и азот на тъмната страна на планетите и спътниците.

Пълният списък и описанието на проектите са представени на сайта на НАСА.

Източник: БТА