Разногласия между НАСА и Роскосмос за Айнщайн
Разногласия между НАСА и Роскосмос за Айнщайн / БГНЕС

Заради разногласия между НАСА и Роскосмос се забави отварянето на люка на товарния космически кораб ATV-4 "Алберт Айнщайн", скачен за Международната космическа станция (МКС).

Специалистите от американската и руската космически агенции не можаха да се договорят за порядъка на отварянето на люка на кораба. Сега предстои уточняване на нов график по който това да стане, за което ще са необходими няколко дни. От какво естество точно са разногласията, не се съобщава.

По-рано бе съобщено, че отварянето на люковете на "Алберт Айнщайн" се отлага заради възможно заразяване с плесен или бактерии, посочва БГНЕС. Ръководителят на мисията на ATV-4 Алберто Новели обаче отхвърли тази хипотеза, заявявайки, че товарният кораб е в добро състояние.

Корабът се скачи с МКС на 15 юни. На бърда си той носи гориво, научно оборудване, храна, кислород и вода с общо тегло около 6,5 тона. По план люковете на "Алберт Айнщайн" трябваше да бъдат отворени в 13 часа на 17 юни. Корабът ще остане скачен за станцията до края на октомври, след което ще бъде потопен в Тихия океан.