Японски космически апарат предаде редки кадри на Земята
Японски космически апарат предаде редки кадри на Земята / netinfo

Японският изкуствен спътник около ЛунатаКагуя“ предаде редки снимки на „изгрева“ и на „залеза“ на Земята над лунния хоризонт, съобщи японската космическа агенция ДЖАКСА, цитирана от БГНЕС.

Такова видеоизображение според ИТАР-ТАСС се получава за пръв път след 1969 г., когато САЩ осъществиха своята програма Аполо за полет до Луната. Уникалността на японските кадри е в това, че те са направени с телекамера формат хайвижън (резолюция 1920х1080).

Земята е запечатана в два режима – в широкоъгълен и телескопичен диапазон в моментите, когато „Кагуя“ се е намирал в района на лунните полюси от обратната страна на естествения спътник на Земята.

Така при „изгрев“, заснета от северния полюс, Земята е обърната към Луната откъм зоната на Индийския океан, а при „залез“, показва австралийския континент, част от Океания и Азия. „Кагуя“ (по името на приказна японска принцеса) ще направи много прецизна картография на Луната и ще събере данни за повърхностния и подпочвения й слой, необходими за изучаване на произхода на естествения спътник на Земята и еволюцията му.

Мисията „Кагуя“ е един от най-амбициозните проекти за изучаване на Луната след американската програма „Аполо“ през 60-70-те години на миналия век. Япония планира да изпрати човек на Луната до 2020 г.