Пералня пере без вода
Пералня пере без вода / снимка: Guliver/Getty Images

Двама млади аржентинци са създали перална машина, работеща без вода. Студентите от Националния университет на Кордова - Николас Арайя и Николас Вуксановик, са представили модела като дипломна работа, съобщи ИТАР-ТАСС.

Всъщност идеята не е нова, но реализирането и в домашни условия изглежда все по-осъществимо. През 2012 година бе патентован модел, който използва силата на изпаряващия се сух лед от въглероден диоксид.

За разлика от други "сухи" системи, които все пак използват малко вода, машината наречена "Нимбус" работи абсолютно на "сухо". Освен газ се използва и екологично чисто средство за пране, предмет на патент. Машината използва по-малко електрическа енергия и след това прането не се суши, нито се глади, пише БГНЕС.

През 2012 година се появи информацията за революционна концепция на дизайнера Ели Ахови. Наречената Orbit система обещаваше да остави в миналото водата и сапуна за почистване и се отдава на силата на сухия лед. Тя е тиха и пере дрехите буквално за броени минути.

Машината е замислена да използва и труднопостижимата при обикновени условия свръхпроводимост при изпаряването на газа, който обстрелва и "изважда" от дрехите мазните петна и другите замърсявания.

"Атаката" със сух лед е добре позната техника за почистване, която се използва предимно за индустриални приложения. След като нежеланите частици се премахнат, прането се филтрира в тръба, оставяйки само чистите дрехи. Въглеродният двуокис в газообразна форма се засмуква и се преобразува обратно в твърда форма.

За разлика от тази все още изглеждаща футуристично технология, вероятно аржентинските студенти са конструирали нещо по-елементарно и съответно по-постижимо.