Нова антена улеснява връзката между марсоходите и Земята
Нова антена улеснява връзката между марсоходите и Земята / снимка: Guliver/Getty Images

Комуникацията с роувърите на Марс може да стане значително по-лесна, благодарение на нов вид антена, която ще изпраща съобщения директно между роботите-изследователи и Земята, пише Space.

В момента апаратите на марсианската повърхност комуникират със Земята, като най-напред изпращат съобщения към сателит в орбитата на Червената планета.

Новата антена обаче би могла да премахне този посредник и да позволи на роувърите да комуникират директно с учените у дома. Наред с това дизайнът на антената би увеличил драматично периода от време, в който комуникацията между Земята и Марс е възможна, изтъкват учени от Калифорнийския университет в Лос Анжелис. Изобретението би могло значително да подпомогне бъдещи експедиции, каквато е изпращането на роувър на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) на Марс през 2020 година.

Новата конструкция съчетава множество малки антени - антенни елементи, в една голяма антена, използвайки уникална геометрия. Инструментът е в състояние да предава и приема сигнали с много по-голяма мощност в сравнение със съществуващите антени.

В момента роувърите на Червената планета си служат с индиректен метод на комуникация. Орбиталният апарат MRO на NASA, изстрелян през 2005 година, приема трансмисии от марсоходите и ги изпраща към Земята. Апаратът Odyssey на Агенцията изпълнява ролята на резервна комуникационна връзка. Изпратеният в Космоса през 2002 година Odyssey е най-продължителната експедиция на Марс. Двата спътника ще спрат да функционират преди роувърите Opportunity и Curiosity и марсоходите ще загубят връзка с планетата ни. Въпреки че NASA възнамерява да изпрати трети роувър, няма планове за изстрелване на нов орбитален апарат.

Роувърите, оборудвани с новата антена ще могат да комуникират директно със Земята, когато планетата и марсоходът се намират на една зрителна линия. Механизирана система на борда на роувъра ще насочва антената в подходящата посока.

Източник: Фокус