Нов инструмент търси студен прах във Вселената
Нов инструмент търси студен прах във Вселената / Thinkstock/Getty Images

Телескоп в Испания бе оборудван с инструмента NIKA2, който ще позволи да се регистрират милиметрови вълни, излъчени от небесни тела, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Космическото пространство
е студено - голяма част от материята във Вселената е ледена. Въпросната част от материята не излъчва видима светлина, а предимно инфрачервени лъчи и милиметрови вълни. За да бъдат регистрирани, са нужни инструменти, които са още по-студени. Така ще се избегне термичният шум, който може да изкриви данните.

Учени откриха най-обширната звездна система във Вселената

Именно с такъв инструмент, кръстен NIKA2, бе снабден 30-метровият телескоп на международния институт за радиоастрономия в милиметровия обхват INAM със седалище в Гренобъл. Телескопът се намира в Пико Велета в Испания и функционира при температура 0,15 градуса Целзий над абсолютната нула.

За да получат толкова ниски температури, инженерите ползват свръхпроводникови детектори. Предизвикани от милиметрови вълни смущения в свръхпроводниковите им свойства позволяват на учените да определят какво количество светлина е излъчено от космически обекти и да ги наблюдават.

Учени откриха най-ярката галактика във Вселената

Една от целите ще бъде да се търси студен прах във Вселената. Изследванията ще дадат възможност да се опознае по-добре процесът на формиране на нишки от прах и газ, които са в основата на раждането на звезди.

Инструментът ще хвърли също светлина върху случващото се зад облаците прах, които блокират светлината от звезди и ги правят невидими за оптичните телескопи. Изследванията с NIKA2 би трябвало да продължат най-малко 10 години.

Източник: БТА