Москва започва да закрива сайтове с пиратски филми и сериали
Москва започва да закрива сайтове с пиратски филми и сериали / sxc.hu

Властите в Русия започват да закриват сайтове с пиратски филми и сериали в рускоезичния интернет. Очаква се обаче да поевтинеят законно разпространяваните електронни копия на творби, защитени с авторско право, съобщава "Росийская газета". Ще се закрива достъпът до интернет ресурси, на които са качени кино-, видео- и телевизионни материали в нарушение на авторските права.

В момента правопритежателите губят милиарди рубли от бизнес сайтове с крадено съдържание, твърде привлекателни за поместване на реклами. Те са заплаха за самото съществуване на творческите индустрии в Русия, пише вестникът, цитиран от БТА. Интернет потребителите в страната ще получат обаче достъп до нови многобройни сайтове за онлайн услуги и интернет кина. Цената се очаква да бъде символична - от 10 до 100 рубли (между 23 евроцента и 2,3 евро, б. р.), твърди изданието. Според цитирани в него независими експерти това само ще подпомогне развитието на цивилизовано интернет пространство.

Споровете за антипиратския закон в Русия не стихват и до днес и се знае, че наесен многобройните сдружения, обединяващи участниците в този пазар, ще внесат десетки поправки. Но важното е, че законът започна да действа, подчертава официозът.

САЩ и Европа се борят срещу интернет пиратите вече няколко години. В някои страни се блокира не само дейността на сайтовете, разпространяващи филми незаконно, но според Ай Пи адресите се наказват и хората, които ги теглят. В Германия например глобата за физически лица е сто евро.

В Русия още не са въведени такива радикални мерки. Наесен обаче парламентът предвижда да въведе наказателна отговорност за копиране на филми чрез заснемане с камера в киносалоните - до 2 години лишаване от свобода. Готвят се и солидни глоби за нарушители на антипиратското законодателство, посочва "Росийская газета".