Картофите вдигат кръвното
Картофите вдигат кръвното / Thinkstock/Getty Images

Хората, които хапват повече картофи, излагат здравето си на опасност, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Консумацията на картофи четири или повече пъти седмично е свързана с повишен риск от високо кръвно налягане.

Какво се случва с тялото ни след 100 дни на картофена диета (СНИМКИ)

Ако не се лекува, високото кръвно налягане крие опасност от инсулт, сърдечна недостатъчност, болести на бъбреците, инсулт и деменция.

Авторите на настоящото проучване от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън, САЩ, са установили, че за хората, които консумират варени, печени, пържени картофи или картофено пюре четири или повече пъти в седмицата, опасността от високо кръвно налягане е по-голяма.

Храните, които водят до пристрастяване

За целите на проучването специалистите са анализирали резултатите от три изследвания, обхванали над 150 000 жени и над 36 000 мъже, които в началото им не са страдали от високо кръвно налягане.

Не съхранявайте картофите в хладилник

Изследователите са установили, че за хората, които консумират повече картофи, рискът е с 11 процента по-висок, ако продуктът е печен, варен или приготвен на пюре, и със 17 процента по-висок, ако е пържен, отколкото за индивидите, които хапват по-малко от една порция месечно.

Изследването, публикувано в "Бритиш медикъл джърнъл", показва също, че замяната на една порция картофи със зеленчуци, които не съдържат скорбяла, е свързана с понижение на риска.

Източник: БТА