Италиански програмисти улесняват „общуването между живи и мъртви
Италиански програмисти улесняват „общуването между живи и мъртви / Thinkstock/Getty Images

В Италия бе разработена компютърна програма за изграждане на виртуални гробове и урни в кибернетичното пространство, които да улеснят "общуването" между живи и мъртви.

Програмният продукт е с английско наименование и се състои от съкращението RIP (Почивай в мир) и думата "cemetery" (гробище). Идеята е на Якопо Витали и Джанлука Томази, които в екип с още трима програмисти за разработвали програмата в продължение на две години в Комакио, град с около 23 хиляди жители в провинция Ферара на областта Емилия Романя.

Програмата е безплатна, ориентирана към социалните мрежи и може да се инсталира на всички операционни системи на компютри, таблети и смартфони. Тя позволява на потребителя да създаде виртуален гроб на починал роднина или приятел с възможности да избира надгробен паметник, рамка за снимката и други орнаменти, както и да поставя цветя и да запали свещ. Особено важен елемент е изпращането на послания до починалия.

Според създателите, това ще позволи да се отправят молби за "застъпничество там горе" чрез пряк контакт, който иначе е невъзможен без достъп до действителния гроб или пък, когато покойникът е бил кремиран.

Другото предимство, изтъквано от програмистите, е създаването на виртуални урни приживе, където клиентът да постави послания за неща, които може да сподели само след смъртта си. Посланията могат да бъдат в най-различни формати - писмени или аудио-визуални. По този начин, например, може да се потвърди и гарантира волята на починалия, залегнала в неговото завещание. Могат да се разкрият дълбоко интимни и строго професионални тайни. В някои случаи заложените приживе тайни ще бъдат и гаранция за живота на техния притежател, тъй като евентуалното му физическо елиминиране ще задейства системата за посмъртното им огласяване. Програмата е така разработена, че в разстояние на 24-48 часа от смъртта на клиента да разпространи на предварително заложени имейл адреси паролата за достъп до виртуалната урна с тайните.

Все още не е ясно какви мерки за сигурност на данните дава програмата срещу хакери, които приживе биха могли да се доберат до съдържанието на урната.

Радио Ватикана вече изрази косвеното си одобрение, като интервюира двамата създатели на програмата, която официално ще бъде разпространена през септември.

Източник: БТА