Индия изведе осем спътника в две различни орбити
Индия изведе осем спътника в две различни орбити / ThinkStock/Getty Images

Индийската организация за космически изследвания успешно изведе осем сателита в две различни орбити в една от най-сложните си и продължителни мисии, предаде ДПА.

Индия влезе в космическата история с първата си мисия до Марс

Спътниците са изстреляни с индийска ракета-носител PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle - Ракета-носител за полярни сателити) от космодрума на остров Шрихарикота малко след девет сутринта местно време и около два часа и 15 минути са позиционирани в предвидените орбити. Главният климатичен спътник, индийският SCATSAT, е изведен в 720-километрова орбита, а останалите седем - още два индийски, три алжирски и по един от Канада и САЩ - в 670-километрова орбита, съобщава говорителят на организацията Д.П. Карник.

Индия пробва ракетен двигател, който може да намали в пъти цената на космическите полети

Сложната мисия по извеждане на сателити в различни орбити отбелязва и най-дългия полет за индийската ракета-носител PSLV. Обичайната практика на повечето страни е спътниците да се извеждат в една орбита. Дори когато се изстрелват повече сателити, те се позиционират последователно в същата орбита.

Индия изстреля успешно прототип на първата си космическа совалка

"Тази сложна мисия "две в едно" нарежда Индия сред малкото нации в света, притежаващи способността да я осъществят", казва директорът на Индийската организация за космически изследвания Киран Карник. "Нашите учени продължават да пишат история", гласи туитът на индийския премиер Нарендра Моди.

Източник: БТА