И при таван на цените на SMS-и с роуминг операторите пак ще печелят
И при таван на цените на SMS-и с роуминг операторите пак ще печелят / снимка: БГНЕС

Еврокомисарят за телекомуникациите и информационното общества Вивиан Рединг смята да добави регламента за цените на SMS-ите с роуминг в регламента за мобилните комуникации и така да свали цените. Еврокомисарят направи анализ на цените на текстовите съобщения с роуминг и стигна до заключението, че цените са несправедливи и неоправдани на икономическа база. Това каза за Дарик Нина Андреева, официалният роуминг представител на ЕК

„2,5 млрд. съобщения с роуминг се пращат всяка година в ЕС, а пък роумингът оскъпява тези съобщения до десет пъти в сравнение с местните тарифи. Българският потребител плаща 36 евроцента в чужбина при 12 евроцента цена на съобщението в страната – три пъти повече, което не е оправдано”, допълни Андреева.

По думите на Андреева, мобилните оператори ще продължават да имат печалба, когато бъде въведен регламент за горната граница на SMS-и с роуминг, въпреки че в момента лобират като казват, че цените на мобилните усулги ще се повишат. “Операторите ще продължат да трупат печалби, защото истинската цена, която един оператор плаща на друг оператор за роуминга, е половин цент. Така че дори и да сложим горен таван, те все още ще имат печалба”, каза Андреева.

Според изследване на детският телекоминикационнен регулатор горната граница за цените на текстовите съощения с роуминг трябва да е 4,2 цента. Европейската група на телекоминикационните регулатори, която включва и българската Комисия за регулиране на съобщенията, предлага горната граница да е между 11 и 15 евроцента. Каква ще бъде горната граница за SMS-ите с роуминг ще се реши през октомври, когато ще бъде представен регламентът, след сериозен анализ, обясни Андреева и допълни: „Очакваме да постигнем политическо споразумение с подкрепата на френското председателство до края на годината, така че да може Европейският парламент да го приеме през юни, още преди новите избори”. Ако така се развият нещата, по думите на Андреева, регламентът ще влезе в сила на 1 юли догодина”.

По отношение е обемана на данни истуацията е малко по-сложна, обясни Андреева. Пазарът е още много по-нов, откалкото за текстовите съобщения и операторите наистина са свалили цените от февруари. Сега средната тарифа за един мегабайт е 3,64 евро, но в някои страни достига до 15 евро за мегабайт, т.е. все още има големи разлики, каза Андреева.

Тук искаме непременно до предложим мерки за прозрачност, така че потребителят да знае колко плаща, когато сърфира в интернет в чужбина с телефона си. Няма да има горна граница на цените при цените на дребно засега. Ще анализираме още пазара и през септември-октомври ще се реши какво точно ще правим с проблема за преноса на данни, допълни Андреева.